Kanadalı olduğum için, devletin sanat için verdiği finansal yardım ve destek paha biçilemez. Fakat, bu verilen paraları kullanabilmek için, film yapımcıları iyi bir film açıklamasına sahip olmalı ve kendi fikirlerini başarılı bir şekilde ortaya koymalıdır. Film açıklamaları, film yapmanın en önemli detaylarından biridir, özellikle belgesel ya da animasyon dalındaysanız. Evet, bir storyboard ya da senaryo da önemli fakat film açıklamaları filminizin konseptini açıklayan ilk materyaldir. Hikaye ve film açıklamaları, sinemacıların daha bir senaryo yazmaya başlamadan fikirlerini ortaya dökmek açısından en çok yararlandığı şeydir. Ayrıca, belgesellerin genellikle storyboard ya da senaryosu yoktur, ondan dolayı film açıklamaları en kullanışlı şeydir.
İlk film açıklamamı 2000 yılında yazmıştım, ve kısa animasyon filmim olan, The Horror of Kindergarten’ı yapıyordum. O zamandan beri, 20’den fazla başarılı ya da başarısız film açıklaması yazdım. İlk film açıklamam öğrenci filmi için olsa da, ve başka yatırımcılar aramadığım için finansal bir nedeni olmasa da, yapmaya çalıştığım şeyi öğretmenlere, öğrencilere kendime ve ilgilenenlere anlatmam gerekiyordu. Aslında 4 ya 5 tane film açıklaması yazıp en sonunda iyisine karar verebildim ve storyboard yapmaya başladım. Her yeni film açıklaması, aldığım eleştirileri yansıtıp daha da gelişmişti.
Animasyon çok uzun ve yorucu bir iş olduğundan, bana göre film açıklamaları kendi sanatsal vizyonumu, hikayemi ve stil yapımı açıklamak açısından en iyi yöntemdi. Ayrıca, animasyon tekniklerini, esinlendiğim insanları, ve fikirleri konsept haline getirmekte de yardımcıydı. Fakat, söylemem gerekir ki, 3. Film açıklamamdan sonra neredeyse filmi yapmayı bırakıyordum. Fakat, daha çok özen göstererek film açıklamalarımın hatalarını düzeltip yenilerini ekledikten 7 ay sonra, filmim hazırdı.
İlk film açıklamamdan sonra, animasyon, film, belgesel ve animasyon serileri gibi projeler için türlü film açıklamaları yazdım. Bunların hepsi genel olarak yapımcılar, sanat departmanı yöneticileri, distribütörler, yatırımcılar ve benzeri insanlardan para alabilmek için yapıldı. Normalde film açıklamalarım çok detaylı olur, fakat yayımcılara verdiklerim genelde kısadır. Yayımcılar hergün yüzlerce şey okuduğu için, onlara verdiğiniz şeyin kısa ve öz olması sizin açınızdan önemlidir. Film açıklamasının yazı kısmı bittiyse, grafik eklemek için bir tasarımcıya yollamanız iyi olabilir. Aşağıdaki örnek benim birkaç sene önce çektiğim belgesel için yapılan tasarım (gizlilik açısından malesef yazıları kapamak zorunda kaldım fakat genel görüntü böyle)
Film açıklaması yazmaya başlayınca, genelde bir özetle başlarım. Özetler film hakkındaki açıklayıcı bir yazıdır. Okuyucuya ne hakkında film yaptığınızı anlatıp, bunu ona satmalısınız. Bu yüzden kısa, açık ve öz olmanız önemlidir. Kendinizi tekrar etmekten kaçının, ve fikirlerinizi basit tutun çünkü genelde filme başlayınca bu fikirler biraz değişecektir.
Film açıklaması yazarken, şu soruları cevaplamaya özen gösteririm; film en hakkında, bu film sizin için neden önemli, filmi nasıl yapacaksınız, film nerede çekilecek, takımınız kimler olacak ve kim yardım edecek (yönetmen, yapımcı, müzik takımı, tasarımcı gibi). Okuyucunun bunu okuyunca bu projeye dahil olmak istemesi gerekir. Yazmaya başlamadan önce, bu filmi neden yapmak istediğiniz sorusunu cevaplamanız önemlidir. Burada bu proje için olan tutkunuz önemlidir.
Ben film açıklamaları yazarken, bunları hazırlarım:
- Format / Tarz (belgesel, animasyon, kısa animasyon) ve hedef izleyici (çocuklae 8-12, gençler 15-18, yetişkinler 25-35 vb)
- Etiket
- Özet
- Açıklama
- Bütçe
- Önemli insanların biyografisi (yönetmen, yapımcı, ses mikseri, müzik takımı vb.)
Etiket filmi özetleyen bir cümlelik yazıdır. İzleyiciye ve okuyucuya tüm filmin konusunu tek konuda anlatmalıdır. Bu genelde filmin temasını da kaplar. Örnek olarak, en yeni filmim Yellow Sticky Notes | Canadian Anijam'ın etiketi:
Kanada tarihinde ilk kez, Kanada’nın 15 adet ödüllü bağımsız animasyon sinemacıları 4x6 boyutunda post itlere siyah kalem kullanarak topluca bir film yaptılar.
Özet ise, bir ya da iki paragraftan oluşan bir bölümdür, ve film açıklaması ise 3 ila 7 paragraf arasında olabilir. Projenin uzunluğuna ve büyüklüğüne bağlı olarak ve ne kadar detay anlatmak istediğinize de bağlıdır. Normal bir uzun metraj film daha fazla detay ister fakat iyib ir film açıklaması için genelde kısa ve öz tutmalısınızdır.
Ayrıca unutmayın ki bazı yatırımcılar ya da kurumlar belli bir sırada ister film açıklamalarını. Her zaman için başvurduğunuz yerin kurallarını okuyun. Ben birkaç juried yer aldım ve tonlarca film açıklamaları okudum ve belli bir yerden sonra küçük şeyler sizi rahatsız etmeye başlar. Bu yüzden film açıklamalarınızı başkalarına okutun ve eleştiri alın. Az aslında çoktur bu durumda. Tonlarca film açıklamaları okurken, kendini tekrar edenlerden kaçındığınızı göreceksiniz. Ve eğer mümkünse, hayatınızın bir yerinde bu konularda jüri koltuğuna oturun! Bu başkalarının film açıklamarından çok şey öğrenmenizi ve kendinizi de böylelikle geliştirmenizi sağlar. Böylece de neyin çalışıp, neyin çalışmadığını göreceksiniz.
Başkaları sizin film açıklamanızı okurken açık olmayan yerler olup olmadığını sorun. Verilen eleştirileri sakın kişisel almayın ve geliştirmeye yönelik kullanın. Ayrıca, film açıklaması okurken daha ilk satırdan ya da paragraftan kendine güvenen bir yazı okumak isterim. Eğer okuyucuya bunu ilk satırlardan veremediyseniz, ilerleyen cümlelerde ilgi çekici olmalısınız. Ve kişisel bilgilerinizi de en altına eklemeyi unutmayın. Unutmayın ki sadece birkaç adet başarılı film açıklamalarım oldu, ve başarının sırrı sürekli fikir üretmek. Çok yazın, çok okuyun ve yaptığınız işe inanın! Bol şans ve mutlu yazmalar!
Lütfen blog yazılarıma ve filmlerime abone olun ki en güncel haberlerimden haberdar olun. En yeni animasyon filmim olan Yellow Sticky Notes | Canadian Anijam’in fragmanı aşağıda. Teşekkürler!
Bu makale Elifnaz Koksal tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir.