De levende doden zijn weer helemaal terug dankzij successeries als Walking Dead. Zombies blijven een van de beste filmwezens om van te griezelen. Het zijn er veel, ze zijn dom en wanneer je in hun handen valt wacht je een gruwelijk einde. De tien beste zombiefilms die een slechte nachtrust garanderen.
10. The Serpent and the Rainbow (1988)
Horrorregisseur Wes Craven werd onder andere bekend vanwege zijn Nightmare On Elmstreet. Met The Serpent and the Rainbow liet hij het hakwerk even rusten en maakte een redelijk subtiele film over zombies. In de film gaat Dennis Allen, een etnobotanist gespeeld door Bill Pullman, in opdracht van een medisch bedrijf op zoek naar een middel dat gebruikt wordt in voodoorituelen. Daarvoor reist hij af naar Haïti waar paramilitairen hem direct proberen weg te jagen. Uiteindelijk krijgt hij het middel in handen en keert terug naar Amerika. Kan hij de verleiding weerstaan om zichzelf tijdelijk in een zombie te veranderen?
9. Resident Evil (2002)
De populaire computergame Resident Evil kreeg in 2002 een verfilming die zo succesvol bleek dat er nog vier vervolgen en een animatiefilm volgden. Het basisgegeven van Resident Evil is klassiek: een virus weet uit een geheim laboratorium te ontsnappen. Iedereen die er mee in aanraking komt veranderd in een zombie. De aan geheugenverlies lijdende Alice (Mila Jovovich) komt in het ondergrondse stelsel terecht waar de zombies ronddwalen. Samen met een groep overlevenden gaat ze op zoek naar een mogelijk antivirus. Want als de zombies de oppervlakte kunnen bereiken zal de rest van de mensheid er aan moeten geloven.
8. Zombieland (2009)
Meestal kennen zombiefilms een grimmige sfeer, maar er zijn een aantal komische uitzonderingen. In het originele Zombieland slaat de gekkekoeienziekte over naar de mens om ze uiteindelijk in zombies te veranderen. De overlevenden nemen allemaal hun geboorteplaats als bijnaam zodat ze niet teveel gehecht raken aan andere mensen. De student Columbus probeert vanuit Texas terug te keren naar zijn ouders en wordt daarmee geholpen door Tallahassee (Woody Harrelson) die graag zombies op gewelddadige wijze uit de weg ruimt. Met een vrouwelijk duo besluiten ze uiteindelijk om richting Californië te reizen waar het zombievrije pretpark Pacific Playland zou liggen. In Hollywood wacht hun echter een verrassing in de figuur van Bill Murray, die zichzelf speelt.
7. Re-Animator (1985)
Re-Animator groeide dankzij zijn mengsel van bloederige special effects en zwarte humor snel uit tot een cultklassieker. De wereldvreemde dokter Herbert West komt op een medische universiteit terecht. Hij beweert een middel te hebben gevonden waarmee dode hersenen gereanimeerd kunnen worden. Dat moet natuurlijk worden uitgeprobeerd. De eerste herrezen dode richt meteen een bloedbad aan. Het weerhoudt West niet om de slachtoffers weer tot leven te wekken. Dit leidt tot chaotische taferelen want de nieuwe levenden hebben alleen nog maar zin in bloed en mensenvlees. Vooral de scènes waarin West zijn concurrent onthoofd en vervolgens reanimeert, zorgen voor hilarische taferelen.
6. Zombi 2 (1979)
De Italiaanse regisseur Lucio Fulci maakte met het extreem gewelddadige Zombi 2 furore. Een aantal lugubere special effects uit de film behoren tot de beste van het horrorgenre. Wanneer een boot de haven van New York binnen drijft worden twee beveiligingsbeambten aangevallen door een rottende figuur. Een van hen wordt doodgebeten en naar een mortuarium gebracht. Tijdens het onderzoek wordt duidelijk dat de boot aan een onderzoeker toebehoorde die op een tropisch eiland een vreemde ziekte bestudeerde. Een groep mensen reist af naar het eiland waar zombieachtige aanvallen plaatsvinden. Het aantal zombies neemt als snel toe en een voor een worden de groepsleden op spectaculaire wijze gedood. De overlevenden horen op de radio vreemd nieuws uit New York.
5. 28 Days Later (2002)
Regisseur Danny Boyle werd wereldberoemd met Trainspotting. Met 28 Days Later zorgde hij voor een herleving van het zombiegenre dat een tijdlang uit de mode was geweest. Ook in deze film ontsnapt een virus uit een laboratorium, dit keer wanneer dierenactivisten een aantal chimpansees bevrijden. De apen zijn echter geïnfecteerd met Rage, een virus dat een oncontroleerbare agressie veroorzaakt. 28 dagen later wordt een fietskoerier in Londen wakker uit een coma, de stad lijkt compleet verlaten. Samen met een aantal overlevenden valt hij uiteindelijk in handen van een groep verschanste militairen. Zij hebben zo hun eigen ideeën over de manier waarop de maatschappij weer gevuld zal worden met gezonde mensen. De film was een groot succes en kreeg in 2007 een vervolg met 28 Weeks Later.
4. The Beyond (1981)
In The Beyond van Lucio Fulci keren de zombies terug. Een vrouw erft een hotel dat al snel geteisterd wordt door lugubere gebeurtenissen. Het hotel blijkt te zijn gebouwd op een van de poorten naar de hel. The Beyond werd berucht vanwege de brute manier waarop mensen aan hun einde komen. Spinnen eten een gezicht op, lichamen worden in zuur opgelost en elke dode lijkt weer tot leven te komen om de eerste de beste omstander bloedig te doden. De overlevenden wacht op het einde bovendien een nare verrassing.
3. Shaun of the Dead (2004)
Het Britse Shaun of the Dead is een van de origineelste humorfilms van de laatste jaren. In de film beleven de vrienden Shaun en Ed vreemde avonturen tegen de achtergrond van een langzaam toenemende zombieaanval. Shaun zit op een dood spoor in zijn leven en ook zijn liefdesrelatie lijkt in een impasse te zijn geraakt. Zo druk heeft hij het met het oplossen van zijn problemen dat de zombies die op straat ronddolen hem niet eens opvallen. Wanneer de levende doden echt niet meer zijn te negeren volgen een groot aantal komische situaties die slim spelen met de clichés van de zombiefilm.
2. Night of the Living Dead (1968)
De film waarmee de moderne zombiefilm werd geboren werd met een minimaal budget in zwart-wit geschoten. Een groep mensen verschanst zich in een boerderij wanneer om mysterieuze redenen zombies ontstaan die vervolgens iedereen aanvallen. De sfeer op de boerderij is claustrofobisch en er ontstaan ruzies over de vraag wat de beste overlevingsstrategie is. Een expeditie om medicijnen en brandstof te halen loopt rampzalig af. De zombies weten ondertussen niet van ophouden. George Romero’s film was voor zijn tijd zeer realistisch. Bovendien wist hij door het gebruik van de zwarte hoofdpersoon Ben op grimmige wijze kritiek te leveren op racisme.
1. Dawn of the Dead (1978)
Tien jaar na zijn doorbraak zou George Romero weer een zombiefilm maken die enorm vaak zou worden geïmiteerd, ook door Romero zelf. De Amerikaanse samenleving wordt compleet ontwricht door een zombie-epidemie. Twee soldaten raken tijdens het opruimen van zombies bevriend en besluiten met twee vrouwen in een helikopter te ontsnappen. Uiteindelijk vinden ze in een gigantisch warenhuis een perfect onderkomen om in te overleven. Maar dan moeten ze nog wel alle zombies kwijt zien te raken die uit gewoonte rond de winkels blijven hangen. Dawn of the Dead is gewelddadig maar heeft ook een unieke sfeer waarbij subtiele maatschappijkritiek niet wordt geschuwd. Bovendien geeft de film de beste tip voor overleving tijdens een zombie-aanval: vlucht naar het dichtstbijzijnde warenhuis.